Biuro prasowe
facebook
Wielu z Was pytało o pierzgę, dlatego spieszymy z informacją, że jest już dostępna w naszym sklepiku :)

Pierzga to jeden z najbardziej wartościowych produktów pszczelich - wysokowartościowe źródło kwasu mlekowego, polifenoli, witamin, enzymów, mikro- i makroelementów oraz łatwo przyswajalnego białka, cukrów prostych i węglowodanów.

Działanie lecznicze pierzgi

Wykazująca szerokie działanie lecznicze pierzga jest stosowana jako suplement diety, a także jako panaceum w terapii wielu chorób oraz dolegliwości.

W porównaniu z pyłkiem kwiatowym, pierzga posiada bogatszy skład chemiczny, dzięki któremu przejawia aż 3 razy silniejsze działanie antybakteryjne, wzmacniające, stymulujące i regenerująco-odżywcze.

Łatwość i szybkość w przyswajaniu pierzgi przez organizm sprawia, że jest to jeden z produktów apiterapii wartych stosowania nie tylko na co dzień, ale głównie w przypadku takich zaburzeń, jak:

- nowotwory – badania naukowe dowiodły, że pierzga wspomaga kontrolę proliferacji komórek nowotworowych i jest skutecznym środkiem w walce z rakiem (prowadzone badania dotyczyły m.in. glejaka),
- choroby układu pokarmowego, m.in. stany zapalne jamy ustnej, gardła i przełyku, dolegliwości trawienne, zaburzenia przemiany materii, choroby żołądka (wrzody i inne), schorzenia jelit (rzekomobłoniaste zapalenie jelit i inne), zaparcia, a przede wszystkim stany chorobowe wątroby, pęcherzyka żółciowego i trzustki (badania naukowców wykazały, że pierzga daje doskonałe rezultaty w leczeniu poważnych chorób oraz detoksykacji wątroby w przypadku wirusowego zapalenia wątroby typu A, B, C czy marskości wątroby wywołanej przez chorobę alkoholową lub inne przyczyny),
- choroby metaboliczne m.in. cukrzyca, dna moczanowa,
- choroby układu moczowo-płciowego, w tym nerek oraz gruczołu krokowego (m.in. przerost prostaty),
- choroby układu krążenia, m.in. niedokrwistość, nadciśnienie, anemia,
- choroby układu oddechowego, m.in. katar sienny, astma,
schorzenia tkanek, m.in. reumatoidalne zapalenie stawów,
- choroby skóry, m.in. łuszczyca, wypryski, trądzik, zapalenia skóry wywołane przez bakterie, wirusy i grzyby,
- choroby układu nerwowego, w tym również depresja,
- choroby immunologiczne,
- inne choroby i przypadłości, m.in. schorzenia wieku starczego, problemy ze wzrokiem, ogólne osłabienie oraz stany wyczerpania fizycznego i psychicznego wywołane nadmierną aktywnością i stresem o różnorodnym podłożu, a także przebytymi chorobami i operacjami.

Stosowanie pierzgi

ZALECANE DOBOWE SPOŻYCIE PIERZGI

STOSOWANIE SUPLEMENTACYJNE

dzieci 3-12 lat – 5-10 gram*
dzieci powyżej 12 lat i dorośli – 10-20 g*

STOSOWANIE TERAPEUTYCZNE
dzieci 3-12 lat – 10-15 gram*
dzieci powyżej 12 lat i dorośli – 20-30 g*

*Łyżeczka do herbaty zawiera około 5 g pierzgi.

W celu wzmocnienia organizmu, a także w czasie wzmożonego zapotrzebowania na witaminy i mikroelementy w okresie jesienno-zimowym, sugeruje się stosować pierzgę 2 razy dziennie – rano (na czczo) i wieczorem (przed snem). Już ok. pół łyżeczki pierzgi dziennie skutecznie wzmacnia układ odpornościowy.

W przypadku poważnych chorób, kuracja pierzgą powinna trwać 1-3 miesiące lub dłużej. Pierzgę należy wówczas przyjmować 3 razy dziennie, najlepiej między posiłkami (ok. 1-2 godzin po posiłku).

Gotową mieszankę pierzgi z miodem spożywa się samodzielnie, bezpośrednio ze słoika, lub też jako dodatek do kromki chleba lub wody, soku czy mleka.

Objawy przedawkowania

Głównym objawem przedawkowania pierzgi są problemy z funkcjonowaniem układu trawiennego (wymioty, ból żołądka, biegunki). U niektórych osób może również dojść do bólu głowy, rozdrażnienia, nadwrażliwości na bodźce oraz ogólnego osłabienia organizmu.

PRZECIWWSKAZANIA

Osobom uczulonym na produkty pochodzenia pszczelego lub nadwrażliwym na niektóre składniki pierzgi zaleca się konsultację z lekarzem przed jej spożyciem oraz ostrożność podczas stosowania.

Przechowywanie pierzgi

Pierzgę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, w chłodnym (do 5°C) i zacienionym miejscu.

http://www.miod-bartnik.pl/pl/c/PYLEK%2C-PIERZGA%2C-PROPOLIS/130
2017-09-12, 19:34
facebook
Miód #wrzosowy należy do najlepszych miodów nektarowych, a przez wielu uważany jest po prostu za niepodważalnie najlepszy. Ten wyjątkowy miód, o szlachetnym smaku i aromacie, zaleca się przy:
- chorobach nerek, dróg moczowych, gruczołu krokowego,
- stanach zapalnych jamy ustnej i gardła,
- stanach zapalnych żołądka i jelit,
- schorzeniach przewodu pokarmowego.

Sklep: http://www.miod-bartnik.pl/pl/p/Miod-wrzosowy-/184
2017-09-05, 19:22
facebook
Już jest! Miód #wrzosowy należy do najlepszych miodów nektarowych, a przez wielu uważany jest po prostu za niepodważalnie najlepszy. Ten wyjątkowy miód, o szlachetnym smaku i aromacie, zaleca się przy:
- chorobach nerek, dróg moczowych, gruczołu krokowego,
- stanach zapalnych jamy ustnej i gardła,
- stanach zapalnych żołądka i jelit,
- schorzeniach przewodu pokarmowego.

http://www.miod-bartnik.pl/pl/p/Miod-wrzosowy-/184
2017-09-05, 07:09
facebook
Camembert z miodem - próbowaliście już takiego połączenia?
2017-09-03, 15:43
facebook
https://www.facebook.com/GospodarstwoPszczelarskieBartnik/videos/1952719724950282/
2017-09-01, 12:13
facebook
https://www.facebook.com/GospodarstwoPszczelarskieBartnik/photos/a.1946527405569514.1073741856.1579660922256166/1951179141771007/?type=3
2017-08-28, 19:14
facebook
Może spadziowy?
2017-08-23, 19:00
facebook
https://www.facebook.com/GospodarstwoPszczelarskieBartnik/photos/a.1946527405569514.1073741856.1579660922256166/1948639422024979/?type=3
2017-08-22, 12:42
facebook
U wodopoju
2017-08-20, 10:00
facebook
https://www.facebook.com/GospodarstwoPszczelarskieBartnik/photos/a.1946527405569514.1073741856.1579660922256166/1946527582236163/?type=3
2017-08-17, 10:10
facebook
Drodzy,

dziś dzielimy się z Wami niechlubnymi "pamiątkami" po piątkowej nawałnicy
2017-08-16, 19:11
facebook
Lubimy takie ładne widoki
2017-08-15, 10:00
facebook
Tak u nas po nawałnicy :(
Nie ma też prądu - TELEFONY NIE DZIAŁAJĄ
2017-08-13, 11:46
facebook
Na tę niedzielę proponujemy taki oto zestaw - kolorowy, smakowity, zdrowy i przy okazji piękny :)
2017-08-13, 09:00
facebook
Jaki miód jest najlepszy? Może ten wyjadany ukradkiem ze słoika, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego? ;)

Jak jest z tym u Was?

http://www.miod-bartnik.pl/pl/c/MIOD/59
2017-08-11, 18:00
facebook
Świat na zdjęciach #makro jest zawsze taki niezwykły. Lubimy sobie popatrzeć :)
2017-08-11, 09:00
facebook
Czy wiecie, że Gospodarstwo Pszczelarskie BARTNIK istnieje już od 1949 roku? Ale fascynacja pszczelarstwem
2017-08-09, 20:00
facebook
Co powiecie na takie niedzielne śniadanie? Wygląda pysznie!
2017-08-06, 09:00
facebook
#Przegorzan kulisty i nasze
2017-08-04, 12:40
facebook
Widzieliście? :)
2017-07-10, 20:13
facebook
Na Przekrój zawsze warto zajrzeć, ot po niedzielnym śniadaniu
2017-07-09, 10:15
facebook
Serdecznie zapraszamy do lektury wywiadu z Maria Orciuch!

W najnowszym wydaniu SlowLife food&garden (w kioskach od 5 lipca) uwadze czytelników nie umknie też prezentacja najnowszej książki #OsobliwyZakątek :)
2017-07-08, 16:15
facebook
Jakie macie pomysły na jutrzejsze śniadanko? :)
2017-07-04, 21:25
facebook
A zapowiadali upały...
2017-07-01, 22:38
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy | Zgoda cookies
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.